Kedysi pretrvávalo presvedčenie, že malý byt musí automaticky znamenať stiesnený priestor. S postupujúcim časom a s vývinom veľmi funkčného nábytku tento názor začal postupne strácať na váhe a malé byty sa stali i napriek svojmu nie príliš veľkorysému riešeniu priestorovej otázky domovom mnohých rodín, ktoré v nich zažili šťastné chvíle. Napriek tomu, že priestor nie je možné nafúknuť, i keď by sme si to častokrát priali, je možnosť byt opticky zväčšiť a vytvoriť tak zdanlivo priestrannejší dojem. 

V dnešnom blogu Vám predstavíme pár spôsobov ako si opitcky zväčšiť Vaše bývanie. Dozviete sa aké farby by ste mali voliť v malom priestore, aké línie by mali prevládať, aj to, aké doplnky budú vhodné pre Vašu domácnosť. Viac sa dočítate v nasledujúcich riadkoch. 

Zvoľte svetlé farby a jednoduché línie

Trik ako opticky zväčšiť malý byt sa skrýva v bledých a jemne pastelových farbách. Hoci tmavé farby stelesňujú pre mnohých ľudí pocit luxusu a domácej atmosféry, pre malý byt predstavujú pocit stiesnenosti. Ak v ňom chcete vytvoriť vzdušný priestor, stavte na bledé farby a jednoduché línie, ktoré prinesú do vášho bývania svieži závan.

Bledé farby na stenách i na bytovom textile naozaj dokážu veľmi účinne zväčšiť celý priestor rovnako ako klasické hladké línie na nábytku. V prípade malého bytu naozaj nie je vhodné voliť masívny nábytok s rôznymi dekoráciami v podobe ozdobného vyrezávania. 

Zrkadlá pre optické zväčšenie priestoru

Ďalším trikom, ktorý vám pomôže, sú zrkadlá. Zrkadlá vytvárajú aj v tých najmenších priestoroch ilúziu, že miestnosť pokračuje ďalej a tak sa vám pocitovo nezdá malá a ani stiesnená. V prípade zrkadiel môžete popustiť uzdu svojej fantázii a zvoliť rám aký vám bude vyhovovať. Ak sa vám viac páčia vyrezávané rámy, zvoľte ich. Nie je potrebné sa v tomto konkrétnom prípade držať striktne pravidla jemných línií. 

Nepraháňajte to s dekoráciami

Na čo si však skutočne dajte pozor, je počet dekorácií, ktoré vo vašom bývaní zvolíte. Čím viac dekorácií, tým viac utláčate už tak obmedzený priestor, ktorým váš byt disponuje a preto voľte naozaj len obmedzený počet, ktorý stále umožní vášmu priestoru dýchať. 

V každom prípade hlavným pravidlom je, aby ste sa vo Vašom byte cítili príjemne a pohdlne. Pre to si ho môžete zariadiť podľa vlastného uváženia a vkusu. Tieto rady berte len ako odrazový mostík, ktorý Vám pomôže k dokonalému konečnému výsledku.