skandinavsky_dizajn

Tento štýl patrí medzi najobľúbenejšie v modernom dizajne bývania. Je typický hlavne pre severské krajiny ako Nórsko, Švédsko, írsko či dánsko. Veľkej obľube sa však teší aj u nás. Vyznačuje sa čistotou, ľahkosťou, svetlom a čistými líniami. Ak si chcete aj Vy zariadiť domácnosť v tomto štýle, neváhajte a prečítajte si náš nový blog.

Chcete vedieť ako si zariadiť domácnosť tak, aby bola útulná, plná svetla a zároveň moderná? Ak ste odpovedali áno, určite by ste si mali prečítať nasledujúce riadky. V tomto blogu Vám predstavíme dokonalý škandinávsky štýl, ktorý si určite zamilujete.

Ako vznikol tento štýl

Svoju popularitu získal už v 50. rokoch minulého storočia. Začalo to minimalistickou výstavou v Miláne, ktorá návšetevníkov ohúrila tak, že sa následne presunula aj do USA a Kanady. Európa bola v tomto smere pozadu, keďže v tomto období preferovala luxus a zdobenosť vyhchádzajúcu zo života aristokratov a kráľovských rodín. Škandinávsky štýl naopak bol stvorený pre drsnú klímu, v ktorej ľudia viac času trávili vo svojich príbytkoch, ktoré si zariadili prakticky a tak aby v nich bolo čo najviac svetla. Tento štýl bol praktický a viac ako na dekorácie a ozdoby dbal na praktické využitie.

skandinavsky_styl

Ako na to?

Ak si plánujete zariadiť domácnosť v tomto štýle, mali by ste opakovať tieto tri slová: JEDNODUCHOSŤ, MINIMALIZMUS A FUNKČNOSŤ. Tento dizajn je vhodný do veľkých ale aj malých priestorov. Vďaka jemným farbám a praktickým doplnkom dokáže opticky zväčšiť každý priestor. Predstavíme Vám pár krokov, ktorými sa môžete riadiť pri zariadení Vašej domácnosti.

1 SVETLO veľa svetla

Keďže tento štýl vychádza zo škandinávskej klímy, kde sú noci dlhšie ako dni, sa ľudia snažili o to, aby si do domácností vniesli čo najviac svetla. Pre to sa pri stavbe domov využívali veľké okná alebo presklené steny. Na oknách by nemali byť záclony, ak si však potrpíte na závesoch,, voľte jemné svetlé farby a ľahké látky. Ďalším nevyhnutným doplnkom ktorý prináša do domácnosti svetlo, sú lampy a svietidlá. A nezabúdajte ani na teplé svetlo vychádzajúce zo sviečok.

skandinavsky_zaves skandinavsky_zaves zaves

2 FUNKČNOSŤ a čistota

Nábytok, v tomto štýle by mal v prvom rade spĺňať svoju funkčnosť. Skvelou voľbou sú napríklad regály a police s množstvom úložného priestoru. Všetok ďalší nábytok by mal mať jednoduché a čisté línie a zaoblené hrany. Jedná sa hlavne o sedacie súpravy, stolíky či stoličky.

3 PODLAHA nechajte ju dýchať

Prekrytie krásnej drevenej podlahy kobercom od steny k stene patrí medzi najväčšie prehrešky pri tomto štýle. Podlahu musí byť vidieť, môže byť prekrytá menšími kobercami či behúňmi. Vhodným materiálom pri tomto štýle je drevo. Využíva sa vo svojej prirodzenej podobe alebo aj natreté bielou farbou.

koberec koberce koberce_skandnavske

4 FARBY jemné a neutrálne

Severský štýl je známy využívaním jemných neutrálnych farieb. Patria tu farby ako biela, čierna, sivá alebo béžová. Povolené sú aj pastelové farby vo svetlých odtieňoch. K nim patria staroružová alebo mentolová. Moderný štýl bývania pripúšťa aj výrazné farby v podobe doplnkov. Veľmi obľúbená je napríklad žltá, horčicová alebo tyrkysová farba. Tieto výrazné farby sú skvelé v podobe vankúšov alebo doplnkov ako sú vázy či sviečky.

5 TEPLO vždy a všade

Pri tomto štýle určite nesmiete zabúdať na teplé mäkké textílie ako sú deky, prehozy, obliečky či prikrývky. Tie Vás zahrejú počas chladných mesiacov a zútulnia každý priestor.  Tradične tu patria výrobky z bavlny, mohéru, pletené deky či prehozy a rôzne kožušiny. Všetky tieto doplnky Vás nie len že zahrejú ale prinesú do Vašej domácnosti nový rozmer. Nezabúdajte na krb, ak je to vo Vašich možnostiach, tento doplnok interiéru nesmiete vynechať.

6 SÚLAD s prírodou

Celý tento dizajn a štýl je charakterizovaný prírodou a pre to sú veľmi dôležité aj prírodné materiály. Najdôležitejšie sú drevo, kožušina, vlna a koža. Drevené doplnky a podlahy môžete kombinovať s metalickými prvkami. Najviac využívané sú meď a mosadz. Tieto maličkosti dodajú Vašej domácnosti lesk.

Ak sa budete riadiť týmito krokmi, určite sa Vám podarí vytvoriť dokonalý, originálny a útulný priestor v ktorom sa budete cítiť príjemne a bezpečne. Váš domov má byť však v prvom rade odrazom toho, čo sa páči Vám. Nikdy však nezaškodí dobrá inšpirácia. Čo vy na to?