Hľadáte lacnejšiu alternatívu k skleníkom? Zadovážte si záhradný fóliovník, v ktorom sa rastlinám darí lepšie prosperovať. Aké výhody fóliovník poskytuje?

Záhradný fóliovník je ideálna alternatíva klasických skleníkov, ktorá vám zaručí rovnako dobré podmienky na pestovanie rastlín. Na čo presne slúži a ako si vybrať ten najlepší pre vašu úrodu? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Záhradný foliovník


Rozdiel medzi skleníkom a fóliovníkom

Skleníky sú výborným pomocníkom pri pestovaní, avšak nie každý si ich môže dovoliť. Nielenže často zaberajú príliš veľa priestoru, sú aj finančne náročné. Stretli ste sa však už s pojmom záhradný fóliovník? Ide o alternatívu, ktorá vyniká nízkymi nákladmi na výstavbu a jednoduchou údržbou.

Oba systémy fungujú podobným spôsobom – poskytujú teplejšie prostredie na podporu rastu počas leta a umožňujú rastlinám prosperovať aj v chladnejších mesiacoch. To umožňuje pestovanie väčšej škály produktov.

Fóliovníky sú vyrobené z pozinkovaných oceľových obručí a sú pevne pokryté UV4 fóliou. Vyžadujú menšie investície, nakoľko predstavujú iba tretinu nákladov, ktoré by ste vynaložili na skleník. Je tiež jednoduchšie ich rozobrať, premiestniť a znova zložiť. Pozinkovaný oceľový rám vydrží 20 a viac rokov. Fóliovníky sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, ktoré vám umožnia prispôsobiť si ich tak, aby vyhovovali konkrétnym potrebám vás a vašich rastlín.

Aké výhody prináša fóliovník?

Fóliovník poskytuje množstvo výhod, pre ktoré sa oplatí zvážiť jeho kúpu:

1. Ochrana pred počasím

Podobne ako skleník, aj fóliovník chráni plodiny pred poveternostnými vplyvmi, najmä na začiatku jari. Dokáže ochrániť jemné rastliny pred silným vetrom, mrazom, priamym slnečným žiarením či prenikavým dažďom. Kvalitný fóliovník urýchli a zlepší úrodu a vytvorí správnu mikroklímu pre vaše rastliny. 

2. Kontrola podmienok pestovania

Fóliovníky umožňujú kontrolovať teplotu, ktorá je životne dôležitá pre optimálne rastové podmienky. Výsadba vo fóliovníku umožňuje záhradníkom a komerčným pestovateľom užiť si predĺžené vegetačné obdobie, pretože veci ako vlhkosť, vetranie a zavlažovanie možno ľahšie kontrolovať.

3. Výhodnejšia cena

Fóliovníky sú oveľa lacnejšie na nákup, inštaláciu aj údržbu ako skleníky.

Čo môžete vo fóliovníku pestovať?

Ovocie

Jahody – Pred zasadením zmiešajte pôdu s trochou kompostu.
Maliny – Pridajte mulč do pôdy, aby ste ju udržali vlhkú.
Melóny – Majú radi vlhké podmienky a prehnojenú pôdu.

Zelenina

Paradajky – Pred výsadbou do pôdy pridajte organickú hmotu.
Uhorky – Vytvorte vertikálnu štruktúru, aby plodiny mohli rásť vo fóliovníku.
Artičoky – dobre sa im darí vďaka teplu a vlhkosti, ktorú vytvárajú fóliovníky.

Bylinky

Rozmarín – Rastie dobre v teplých podmienkach a nepotrebuje častú zálievku.
Oregano – Pomáha udržiavať vlhkosť.
Bazalka, tymian, pažítka – Odpudzujú rôznych škodcov a chránia úrodu okolo seba.

Záhradný foliovník

Najlepšie miesto pre fóliovníky

Ak sa rozhodnete vyskúšať fóliovník vo vašej záhrade, dôkladne zvážte, kde je najlepšie ho umiestniť. Uistite sa, že na mieste, kde bude stáť, je dostatok svetla.  Ak je fóliovník zatienený stromami alebo budovami, plodiny môžu rásť pomaly.  Najlepšie je umiestniť ho zo severa na juh, nie z východu na západ. Praktický je aj prístup k zdroju vody, inak budete mať problémy so zavlažovaním plodín.

Plodiny pestované vo fóliovníku môžu byť zasadené priamo do pôdy s chodníkom v strede. Môžete použiť aj vyvýšené kvetináče. Niektorí pestovatelia to uprednostňujú, pretože je to menej náročné v porovnaní s prácou na zemi. Okrem toho je jednoduchšie kontrolovať pôdne podmienky na vyvýšenom záhone a predchádzať tak zároveň burine.

Nezabúdajte na škodcov

Bez ohľadu na to, ako dobre sa o svoju úrodu zeleniny a ovocia staráte, škodcovia predstavujú riziko. Problém so škodcami vo fóliovníkoch je síce menší, pretože sú dobre vetrané, sieťované a teplota je udržiavaná na správnej úrovni. Príliš veľa vlhkosti má tendenciu podporovať rozmnožovanie škodcov a húb. Príliš veľa tepla zase môže spáliť a poškodiť plodiny a ich ovocie. Aj keď by vo fóliovníku takéto problémy vznikať nemali, uistite sa, že je teplota a vlhkosť vo vnútri v poriadku a že škodcovia vašu úrodu neohrozia.

Nájdite správny záhradný fóliovník pre vaše potreby

U nás si môžete zadovážiť záhradný fóliovník vo veľkostiach, ktoré vám dokonale vyhovujú. Naše fóliovníky sú ideálne pre pestovanie plodín v malých domácich záhradách ale aj na väčších farmách. Okrem fóliovníkov u nás nájdete bohatý záhradný sortiment, pričom náš sortiment neustále rozširujeme o nové produkty. Prezrite si našu ponuku a vyberte si produkty, ktoré budú dokonale vyhovovať vašim požiadavkám.