Napriek tomu, že sú súčasťou každej domácnosti, parapety a okná sú často zanedbávané. Buď ich necháme prázdne, alebo ich dostatočne nevyužijeme na to, aby dokreslili atmosféru domácnosti. Parapety sú plné prirodzeného svetla a ponúkajú priestor, kde môžeme do nášho domova vniesť jedinečné prvky a kreativitu.

Prinášame tipy, ako môžete ozdobiť okenné parapety a premeniť ich na výnimočný priestor.

Využite ich naplno

Nápady, ako využiť parapety môžu dodať vášmu domovu charakter a estetickosť.

Vtačia klietka

Parapety poskytujú nielen praktický účel – premosťujú medzeru medzi stenou a okenným rámom, ale môžu plniť aj ďalšie funkcie. Od skladovania kníh až po izbové rastliny, parapetné police sú fantastické na maximalizáciu priestoru vo vašej domácnosti. Jednoduchý parapet môžete premeniť na pracovný priestor, posedenie alebo pohodlný stolík s policou na okne. Môžete tiež vytvoriť závesné police, ktoré sa zavesia na okno, alebo vytvoriť kútik pre vaše domáce zvieratko.

Tu sme dali dokopy niektoré z najlepších nápadov na parapety, aby sme zaistili, že táto naoko nepodstatná časť skrášli váš interiér.

Príjemný priestor na sedenie

Sedenie na okennej parapete je jedným z najlepších spôsobov, ako čo najlepšie využiť tento priestor. Existuje množstvo skvelých nápadov na sedenie pri okne, ktoré nielenže vyzerajú nádherne a dodávajú skutočný pocit tepla a charakteru akémukoľvek druhu interiéru, ale tiež maximálne využívajú priestor, ktorý máte k dispozícii. Sedenie môžete prikryť pohodlnými vankúšmi tak, aby sa hodili k vášmu estetickému dizajnu a vkusu.

Kútik na čítanie

Váš okenný parapet je ideálny pre majiteľov domov, ktorí milujú čítanie. Môže byť skvelým miestom na oddych a čítanie knihy. Všetko, čo potrebujete, je lampa, vankúše a samozrejme vaše obľúbené knihy. Parapet môžete využiť aj ako miesto na uloženie kníh na každodenné čítanie.

Stolové lampy sú veľmi užitočné v neskorších hodinách dňa, keď sa snažíte čítať. Môžu však zavadzať, keď zaberajú miesto na vašom už aj tak dosť tesnom pracovnom stole. Namiesto toho, aby ste ich umiestnili na stôl alebo poličku, ktoré sa dajú použiť na iné predmety, zvážte ich umiestnenie na okenný parapet.

Umiestnite naň svoje rastliny

Izbové rastliny sú ideálnym riešením, ak chcete do svojej domácnosti pridať trochu života a prírody. Okrem toho dodávajú farbu miestnosti. Obložte okennú rímsu malými rastlinami a kvetmi, a sledujte, ako napĺňajú váš priestor pocitom energie a radosti.

Kvety na parapete okna

Pridajte doplnky

Najjednoduchší a zároveň cenovo najefektívnejší spôsob, ako skrášliť okenný parapet, je pridať naň nejaké dekorácie a doplnky do domácnosti. Pomocou fotorámikov, svietnikov, váz a iných malých drobností môžete vytvoriť krásny priestor, ktorý bude ozdobou každej miestnosti.

Miesto pre domácich miláčikov

Ak máte doma vtáky ako domáce zvieratá, viete, aké ťažké môže byť nájsť miesto na umiestnenie ich klietky, kde je prístupná a zároveň mimo dosahu. Vtáčia klietka môže byť dobrým spôsobom, ako ozdobiť okenný parapet a zároveň umožniť vašim vtákom prístup k množstvu slnečného svetla. Priestor na parapetách môžete využiť aj na vytvorenie príjemného kútiku pre vášho psíka alebo mačku. Stačí, ak na parapet umiestnite pelech či vankúše, a miesto pre vaše zvieratko je pripravené.

Pri dekorácií okenného parapetu nemôžete urobiť chybu

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete ozdobiť svoj prázdny okenný parapet, dodá vášmu priestoru nový rozmer a využitie. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové spôsoby, ako urobiť vaše parapety príjemným a zároveň užitočným miestom v malom priestore. Každý detail v interiérovom dizajne sa počíta.

Ak hľadáte vhodné dekorácie, s ktorými môžete svojej domácnosti dodať správny šmrnc, pozrite si našu bohatú ponuku bytových doplnkov.