Hľadáte ideálne moderné kreslo do vašej obývačky? Prinášame vám tipy, ako si správne vybrať a ako sa oň pravidelne starať tak, aby vám slúžilo čo najlepšie. Sťahujete sa do nového domu alebo prerábate svoju existujúcu domácnosť a chystáte sa aranžovať obývačku?

Výber pohodlného a zároveň moderného kresla do obývačky je jedným z najdôležitejších aspektov zariaďovania obývačky. Kreslo je všestranný kus nábytku, ktorý môže v domácnosti vykonávať mnoho rôznych funkcií. Dopĺňa miesto vedľa gauča, skrášľuje čitateľský kútik či poskytuje ďalší priestor na sedenie pre návštevu. Pri rozhodovaní o výbere správneho moderného kresla je však potrebné zvážiť niekoľko faktorov.


Stanovte si hlavný účel

Na začiatku si stanovte hlavný účel využitia kresla. Je veľmi dôležité, na aký účel má kreslo slúžiť. Áno, samozrejme, že sú na sedenie, ale nie vždy to znamená jedno a to isté! Napríklad, ak plánujete používať kreslo na čítanie alebo sledovanie televízie a plánujete v ňom sedieť dlhé hodiny, kreslo by malo byť čo najpohodlnejšie, nie úplne rovné a malo by mať opierku na ruky. Týmto spôsobom môžete sedieť dlhú dobu a užívať si čas strávený v kresle bez bolesti chrbta. 

Ak ale kreslo má plniť len funkčnú úlohu v prípade väčšieho počtu hostí v obývačke, možno vám bude postačovať elegantné menšie kreslo bez opierky na ruky či nohy.

Zvážte správnu veľkosť

Kreslo, ktoré si vyberiete, musí dokonale zapadnúť do daného priestoru. Nemalo by byť príliš veľké, no ani príliš malé. Veľké kreslo môže zabrať zbytočne veľkú časť priestoru a zmenšiť dojem z miestnosti, a primalé kreslo sa zase stratí medzi zvyškom nábytku a dostatočne nevynikne.

Pred výberom kresla si preto dôkladne zmerajte priestor, kde bude kreslo umiestnené. Veľkosť a výšku kresla taktiež prispôsobte sedačke.

Myslite na pohodlie

Ako sme už spomínali, obývačkové kreslo by malo byť čo najpohodlnejšie, pretože v ňom pravdepodobne strávite veľa hodín. Kvalitu kresla nedefinuje len to, ako dlho vydrží, ale aj úroveň pohodlia. 

Príjemnou voľbou môžu byť tzv. „ušiaky“ s opierkou na ruky a kvalitnou penovou výplňou. Poobzerať sa môžete aj po hojdacom kresle s opierkou na nohy, ktorá vám zaručí ešte väčšiu dávku pohodlia a komfortu.

Vyberte si materiál

Materiál stoličky je ďalším faktorom, ktorý by ste mali zvážiť. Výber z materiálov je bohatý, môžete si napríklad zadovážiť kožené kreslo, ktoré vďaka hladkému povrchu a čistým líniám dodá vašej izbe nádych sofistikovanosti. Ergonomické a tvarované sedadlo vám navyše poskytne mimoriadny komfort. Skvelá vec na koži je, že je dosť odolná a ponúka luxusný vzhľad. S postupom času koža zmäkne, pričom si zachová svoju pevnosť a tvar. Kožené kreslá si môžete kúpiť v rôznych farbách, ako je biela, čierna či prírodná hnedá.

Ďalšou možnosťou je výber látkového kresla z hladkej tkaniny v rôznych vzoroch a odtieňoch. Výhodou týchto kresiel je, že je možné zadovážiť si ich v rôznych farebných prevedeniach. Môžete si tak vybrať dokonalý dizajnový kúsok, ktorý podčiarkne celkový dojem z vašej domácnosti.

Pohrajte sa s farbami

Ako sme už v predošlom bode načrtli, výber správnej farebnej kombinácie je veľmi dôležitý a môže úplne zmeniť vzhľad a dojem z miestnosti.

Pri výbere farby vášho kresla je dôležité vziať do úvahy vašu existujúcu farebnú schému. Okrem toho je dôležité položiť si otázku, či chcete, aby vaše kreslo bolo výrazným kúskom a vyniklo ako výrazný farebný akcent, alebo chcete, aby kreslo hladko zapadalo do zvyšku farebnej schémy.

Látkové kreslá nájdete v rozmanitých farebných prevedeniach, ktoré vám pomôžu vniesť do vašej miestnosti energiu. Či už hľadáte kreslo v pastelových odtieňoch, ktoré je moderné a zapôsobí, alebo žiarivo žlté kreslo, ktoré vháňa do miestnosti slnečné lúče, u nás nájdete kreslo presne podľa vašich predstáv.

Ako sa starať o svoje kreslo?

Keď už ste si vybrali dokonalé kreslo pre vašu obývačku, na rad prichádza starostlivosť o tento špeciálny kus nábytku. Nasledujúce návrhy sú odporúčanými tipmi pre všeobecnú starostlivosť, ale pre konkrétnejšie pokyny si vždy pozrite pokyny výrobcu.

• Priame slnečné svetlo môže spôsobiť mierne vyblednutie vášho čalúnenia, najmä pokiaľ ide o materiály ako napríklad bavlna. Všetci sa radi vyhrievame na slnku, ale určite sa oplatí zabezpečiť, aby vaše kreslo nebolo príliš často vystavené priamemu slnečnému žiareniu.

• Aby ste sa vyhli zakoreneným škvrnám, odporúčame vám kreslo každý týždeň jemne kefovať alebo vysávať.

• Ak náhodou zašpiníte čalúnenie, väčšinu materiálov je možné utrieť mäkkou vlhkou handričkou, s výnimkou jemných materiálov, ako je 100% mäkká vlna.

• Pri kožených ležadlách môžete ľahké škrabance odstrániť jemným preleštením mierne navlhčenou handričkou.

Vyberte si ideálne kreslo pre vaše potreby

Vďaka týmto tipom by mal byť výber, a následne aj starostlivosť o vaše moderné kreslo do obývačky jednoduchší a zároveň aj príjemnejší. Vyberte si kreslo ešte dnes z našej ponuky kresiel a stoličiek. 

Ponúkame Vám cenovo dostupné produkty a široký sortiment tovaru. Okrem bytového textilu v našom e-shope nájdete aj záhradný nábytok, kvalitné záhradné fóliovníky či pohodlné závesné kreslá, pričom náš sortiment neustále rozširujeme o nové produkty.