detske_koberce

Aký by mal byť koberec v detskej izbe? Pokiaľ ide o konkrétne požiadavky, pri hľadaní toho správneho, ich máme častokrát veľa.Takže, ako sa v tom všetkom zorientovať? Náš blog o detských kobercoch Vám poukáže na zopár podstatných bodov, nad ktorými by sme sa pred samotnou kúpou mali zamyslieť.


Je vhodné umiestniť koberec do detskej izby?

Čas beží rýchlo a Vašej malej ratolesti už o chvíľočku budú trčať nôžky z postieľky, ktorú má v spálni. Je načase začať zariaďovať detskú izbičku s novou posteľou, skrinkami, hračkami, stoličkami a stolíkom na kreslenie. Namieste je otázka, či sa koberec do detskej izby vôbec hodí. Nebude to len ďalší kus nábytku, v ktorom sa bude usádzať prah a nečistoty? Treba podotknúť, že hoci sa podlahy ľahšie udržujú čisté - čo je veľmi praktické, dieťaťu veľa komfortu neprinesú. Výhodou kobercov je tlmenie hluku, čo ocenia nielen Vaši susedia v paneláku, ale hlavne aj Vy, ak detská izba je na poschodí a dupot malých nožičiek sa nebude prejavovať v plnej sile. Z toho dôvodu je umiestnenie koberca aj do tejto miestnosti určite opodstatnené. V dnešnej dobe už dávno neplatí, že koberec sa stane len ďalším lapačom nečistôt, pretože moderné kúsky svojimi vlastnosťami prach aj odpudzujú a niektoré sa dokonca prezentujú tiež ako antibakteriálne koberce.


zlty_koberec

Dizajnový doplnok alebo koberec na hranie?

Keď ste sa presvedčili, že detský koberec je správna voľba pri hľadaní vhodných kúskov nábytku a dekorácií do detskej izby, tak na rad prichádza otázka, k akému účelu sa bude využívať. Bude v izbe vymedzovať hrací kútik alebo bude slúžiť len ako bytový doplnok, ktorý má podporiť celkový dizajn interiéru?

Detské koberce na hranie sú výrazným kúskom izbičky, na ktorom sa odohrávajú veľké námorné bitky, objavuje sa nepoznaná krajina, zabíja sa nebezpečný drak alebo sa koná kráľovský bál. Koberec nie je pre deti len ďalší predmet v ich izbe, ale častokrát sa stáva spoločníkom pri organizovaní hry, ktorý podporí rozvoj ich fantázie a kreativity. Ak koberec bude slúžiť hlavne ako ochrana pred chladom podlahy, priam až ako podložka, tak siahnuť by ste mali po mäkkých kobercoch s kratším vlasom, ktorých údržba je nenáročná.

Pokiaľ hľadáte kúsok, ktorý nebude súčasťou izby len na zopár rokov, ale mal by s Vašim dieťaťom rásť, tak najlepšou voľbou bude koberec v neutrálnej farbe, ktorý neskôr v staršom veku nebude potrebné kvôli príliš detským motívom meniť. V prípade teenagerov, ak je to možné, by ste mali brať do úvahy ich vlastný pohľad na výber koberca, zariadenia a na usporiadanie miestnosti. Veď predsa to má byť ich bezpečné miesto, kde sa majú cítiť najlepšie. Obľúbenou voľbou u nich je mnohokrát moderný plyšový koberec s dlhými vláknami.

 

Nezabúdajte na bezpečnosť

Pamätajme na to, že deti sa nie vždy hrajú pod pozorným dohľadom oka rodičov. Na jednej strane musíme brať do úvahy pohodlie počas užívania, ale na strane druhej aj bezpečnosť. Koberec, ktorý je upevnený ťažším nábytkom, bude určite stabilnejší, ale horšie sa bude čistiť od prachu a nečistôt. Naopak, malé koberce na hranie umiestnené uprostred väčšej miestnosti sa môžu ľahko pohybovať. To vytvára riziko počas dynamickej hry a môže veľmi jednoducho dôjsť k pádom a boľačkám. Preto si radšej vyberme stabilnejšie modely a dbajme na ich správnu fixáciu, napríklad pomocou protišmykovej podložky, ktorá Vám uľahčí aj vysávanie, kedže koberec sa nebude kĺzať po podlahe. Mnohé detičky, hlavné tie najmenšie, zvyknú experimentovať so všetkými predmetmi, a ich pozornosti neujde ani koberec. Ak nechcete, aby sa dlhé vlákna koberca dostali do jedálnička Vášho miláčika, tak radšej zvoľte koberec s nízkym a hustým vlasom.


detske_koberce_na_hranie

 

Koberec z umelého alebo prírodného vlákna?

Vlna je, samozrejme, najkvalitnejším materiálom, ktorý sa vyznačuje vysokou odolnosťou, dlhou životnosťou a úžasnou mäkkosťou. Ale ako to platí aj pri iných produktoch, tak za kvalitu si treba priplatiť, pretože vlnené koberce nepatria medzi najlacnejšie kúsky. A kedže detský koberec nie je dlhodobou investíciou, tak tento typ materiálu je do detskej izby zbytočný. Skôr sa hodia do iných miestností alebo pre staršie deti, ktoré ho využijú až po odchod z domova.

Pre mladšie deti je vhodnou voľbou koberec, ktorý je vyrobený z umelého materiálu. Na výber je niekoľko druhov:

  • -nylonové vlákno (polyamid): vyznačuje sa trvanlivosťou, pružnosťou, pevnosťou a mnohé koberce z tohto materiálu majú aj antistatické vlastnosti.

  • -polypropylén: výhodou je nízka cena, farebná stálosť a dobrý odvod vlhkosti.

  • -eko pena: tieto veľké obojstranné kusové koberce sú obľúbené vďaka ľahkej údržbe a mäkkému povrchu. Majú antibakteriálny povrch a neobsahujú ťažké kovy, fosfáty a ftaláty.   

  • -akryl: vyznačuje sa veľkou odolnosťou voči špine, moliam, plesni a blednutiu. Typovo je podobný vlne. Ak je dieťa alergické, tak tento typ materiálu je najideálnejší.


Detský koberec plný farieb a motívov

Dôležitou a neprehľadnuteľnou časťou výberu koberca do detskej izby je aj farba a motív. Nezabúdajme na osvedčenú múdrosť, že tmavé a sýte farebné odtiene izbu zbytočne opticky zmenšujú a stemňujú. K malým deťom patria živé a veselé farby či výrazné vzory, ktoré upútajú ich pozornosť. Motív alebo vzor by mal pomôcť rozvíjať fantáziu a vytvoriť priestor na hry a zábavu. Veľmi obľúbenými sú motívy zvieratiek, statku, diaľnice, mestských križovatiek, lesa alebo zámku pre princezné. Predškolákom môžeme vybrať koberec, ktorý podporí ich vzdelávanie, napríklad koberec znázorňujúci číslice a písmená.