Nová epidémia koronavírusu priniesla do našich životov mnoho noviniek. Jednou z nich je i povinnosť absolvovať 14 dňovú karanténu v prípade, že ste prišli do kontaktu s nakazeným človekom. Okrem toho však platia i iné obmedzenia, ktoré nás spoľahlivo udržali v pohodlí svojich domovov.

Je náročné polemizovať o tom, či je situácia dobrá alebo zlá. Na jednej strane sme prišli o svoje zaužívané rituály, ale po dlhej dobe máme možnosť spomaliť a zaoberať sa viac sebou a svojou rodinou. Minulý rok nákupy doplnkov a zariadenia interiéru jednoznačne viedli a predpokladáme, že tento rok rozhodne nebude výnimkou. Dnes sme si pre vás pripravili niekoľko rád a tipov, ktoré vám pomôžu zútulniť váš domáci priestor.

karanténa karanténa

Upracte a zorganizujte všetky svoje veci

Rozhodne nemáme v úmysle generalizovať, ale priznáme sa bez mučenia a zbytočnej bolesti. I my máme v našich domovoch kút, kam odkladáme všetky nepotrebné veci s myšlienkou, že by sa mohli ešte niekedy v budúcnosti zísť. Komora pod schodmi, zásuvka v kuchyni i krabica na hornej poličke vysokej skrine sú plné pokladov, o ktoré pravdepodobne už nik v budúcnosti nezakopne. Práve teraz prichádza skvelý čas zbaviť sa týchto nepotrebných vecí.

• Darujte alebo vyhoďte všetky veci, ktoré ste na sebe nemali dlhšie ako rok

• Zbavte sa všetkých pokazených zbytočností

• Zorganizujte svoj šatník 

• Investujte do úložných boxov, ktoré vám pomôžu priniesť poriadok do garáže alebo pivnice

• Utrite prach i na ťažko dostupných miestach

Máme pre vás i malý tip v oblasti čistenia. Zamerajte sa na použitie ekologických čističov, ktoré sú zdravotne nezávadné. Do vášho interiéru prinesú sviežu vôňu bez zbytočného zaťaženia agresívnymi chemickými látkami.

upratovanie šatník

Stavte na dekorácie, ktoré prinesú do vašej domácnosti pohodlie a útulnosť

Poznáte Hygge? V posledných rokoch si tento smer získava obrovskú obľubu. Hygge pochádza zo severských krajín a predstavuje jednoducho šťastný spôsob života. Pod týmto pojmom si môžeme predstaviť mnohé, ale obyvatelia severských krajín naozaj oplývajú receptom na šťastie. Ako inak si môžeme vysvetliť, že v celosvetových rebríčkoch najšťastnejších krajín sveta pravidelne obsadzujú prvé miesta? Hygge predstavuje i skrášlenie domova tak, aby bol pohodlný a útulný. Ide predovšetkým o to, stráviť v ňom svoj čas s radosťou. Nemusíte zakomponovať dekorácie, ktoré považujete za prebytočné. Hygge stavia na minimalizme, ale napriek tomu vám môžeme odporúčiť niekoľko dekorácií, ktoré do vášho domova prinesú pokoj a pohodu.

Hygge vankúše Hygge koberec Hygge závesy

Ako priniesť Hygge do svojho interiéru?

• Sviečky a lampáše - pohľad na oheň ľudí už od nepamäti upokojoval. V našej mysli sa spája s bezpečím. Ak chcete do svojej domácnosti priniesť útulnosť, rozhodne stavte na horiace sviečky.

• Pohodlné vankúše - sedačka s niekoľkými dekoračnými vankúšmi zvádza k oddychu. Zvoľte ich aj vy a takmer okamžite budete pozorovať, ako sa priestor premení. Zavládne v ňom pokoj a pohodlie.

• Deka - kto z nás by nemiloval večer, keď za oknami počuť zvuky dažďa, ale netreba sa nikam ponáhľať? Vtedy máme možnosť pohodlne sa zabaliť do deky a užívať si pokoj a možno i šálku horúcej čokolády. Deka sa môže stať funkčnou dekoráciou, po ktorej vždy s radosťou siahnete.

• Obľúbené kreslo - zariaďte si kútik presne podľa svojich predstáv. Zvoľte krásne kreslo, umiestnite do neho pohodlný vankúš a vychutnajte si pár stránok z novej knihy, po ktorej už niekoľko týždňov pokukujete.

Hygge deka hygge sviečky hygge závesné kreslo

Existuje mnoho spôsobov, ako zútulniť svoj domov. V našom texte vám prinášame niekoľko tipov, ale rozhodne vám odporúčame začať s upratovaním. Vďaka nemu prinesiete do svojho interiéru skutočne nový závan.