Krásna a zároveň funkčná izba, ktorú si vaše dieťa zamiluje teraz aj v nadchádzajúcich rokoch - môže sa to zdať ako náročná úloha. Zároveň je to ale aj krásna a kreatívna možnosť, ako vytvoriť vašim deťom priestor, ktorý budú milovať a v ktorom budú radi tráviť svoje detské chvíle plné hier, radosti a zábavy. Aké prvky zvoliť a ako skrášliť deťom ich priestor?

Trik je vniesť do interiéru sviežu, mladistvú energiu bez toho, aby ste ignorovali základné praktické aspekty. Prinášame vám tipy na zdobenie detskej izby, ktoré vám pomôžu vytvoriť krásne a funkčné útočisko, v ktorom bude vaše dieťa rado tráviť čas.

Inšpirujte sa vlastným dieťaťom

Pri navrhovaní interiéru detskej izby je veľmi dôležité vytvoriť priestor, ktorý odráža záujmy a štýl vášho dieťaťa. Malo by ich to povzbudiť, aby zlepšili svoju kognitívnu myseľ, ale aby to zároveň robili hravým spôsobom. Berte ich osobnosť ako inšpiráciu pri zariaďovaní miestnosti, ktorú by radi obývali. V prvom rade je veľmi dôležité vybrať správnu tému pre dizajn interiéru dieťaťa. Môže to byť raj pod oceánom, princeznovský štýl s jemnými ružovými odtieňmi alebo zobrazenie komiksových postáv Marvel.

Zakomponujte do dizajnu vzdelávacie, no zároveň zábavné prvky, ktoré vašim deťom uľahčia učenie. Informačné mapy, nástenné tabule na kreslenie či lepenie fotiek a odkazov – to všetko môže deti zábavnou formou vzdelávať a povzbudzovať ku kreativite.

detská izba

Zabezpečte dostatok úložného priestoru

S deťmi je vždy nedostatok úložného priestoru. Uistite sa teda, že tam, kde je to možné, zahrniete možnosti skríň, vstavané skrine alebo skrinky.

Pri navrhovaní detských izieb uprednostňujte nápady na úložný priestor pre deti, ktoré budú rásť s nimi. To zahŕňa skrine s nastaviteľnými policami a vešiakovými priestormi, zásuvkový priestor pod posteľou a množstvo políc na skladovanie hračiek. Keď sú deti malé, na poličkách môžu byť umiestnené napríklad hračky, avšak ako starnú, môžu toto miesto používať pre knihy, školské práce a herné vybavenie.

Použite kúsok mágie

Vaši najmenší vidia svet inak ako my – do každodenného života vnášajú fantáziu a mágiu. Dodajte teda ich izbe čarovný nádych! Použite farbu, ktorá svieti v tme. Vyskúšajte namaľovať hviezdy a mesiac na strop alebo panorámu mesta okolo okraja ich izby. Budete prekvapení, ako ich to nadchne pri zhasínaní svetiel v noci.

Ozdobte steny nálepkami

V súčasnosti sú odnímateľné nálepky na stenu veľmi populárne a zároveň ľahko dostupné. Deti radi kreslia po stenách, čo im môže značne narušiť izbu. S rôznymi vzormi a štýlmi nálepiek na stenu, ktoré prichádzajú do hry, nechajte svoje deti zabaviť sa zdobením ich izby spôsobom, o ktorom viete, že ho nebudete musieť neskôr opravovať.

Nápady na dizajn interiéru dievčenskej izby

Vytvorenie štýlovej a prispôsobenej izby pre vašu dcéru nemusí byť náročná úloha. Či už sa rozhodnete pre sladkú izbu pre princeznú alebo niečo zrelšie a elegantnejšie, tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu.

1. Začnite s ústredným bodom
Začnite so žiarivým kobercom alebo farebným obrazom, a riaďte sa jeho vzorom. Urobte z tohto kúsku centrum svojho dizajnu a inšpirujte sa ním pri usporiadaní zvyšku miestnosti.

2. Doplňte pokoj zábavným ložním prádlem
Na trhu najdete nespočet hravých, barevných ložních povlečení, které si vaše dcera zamiluje a ve kterých se jí bude snáze zdát její pohádkový sen.

3. Dekoratívne závesy
Závesy dodávajú priestoru nádych ženskosti a pokoja. Môžu byť dokonalým doplnkom interiéru spálne vášho dieťaťa.

4. Útulné sedenie
Či už ide o nadrozmerné kreslo, pohodlný tulivak alebo hromadu nadýchaných vankúšov na podlahe, doprajte svojmu drobcovi útulný priestor, kde sa môže schúliť s dobrou knihou. Navyše v nej tým pomôžete budovať vzťah k čítaniu.

dievčenská detská izba

Nápady na dizajn interiéru chlapčenskej izby

Navrhnúť izbu pre vášho syna môže byť takisto kreatívnejšie, ako len natrieť steny obyčajnou modrou farbou. Urobte krok od tradičného s týmito užitočnými tipmi, ako začať.

1. Preskúmajte nové farby
Zvážte zbavenie sa starej „modrej farby pre chlapcov“ a zaveďte do spálne vášho syna živšie a zábavnejšie farby. Myslite na drevené uhlie, lesnú zeleň alebo sýtu kurkumovo-žltú.

2. Osviežte priestor s nálepkami
Rýchly a jednoduchý spôsob, ako okoreniť dizajn interiéru chlapčenskej izby, je použiť nálepky na stenu. V súčasnosti je k dispozícii množstvo športových a kreslených nálepiek na ozdobenie priestoru.

3. Použite zábavné koberce
Potrebujete koberec na podlahu? Vyberte niečo praktické a zároveň funkčné. Predstavte si pretekársku dráhu pre rýchle autá; písmená, čísla a farby na učenie sa v prestrojení; alebo futbalové ihrisko na pomyselné herné dni.

chlapčenská detská izba

Ako zútulniť detskú izbu?

Interiér detskej izby by mal zanechávať teplý a hravý pocit. Deti by mali byť na svoju izbu hrdé, a s radosťou v nej tráviť čas. Docieliť to môžete aj týmito jednoduchými univerzálnymi tipmi:

Zavedenie prirodzeného slnečného svetla spôsobí, že priestor bude veselší a šťastnejší. Uistite sa, že sa v izbe nachádza dostatok svetla na vytvorenie príjemnej atmosféry v miestnosti. Osvojte si psychológiu farieb a vyberte si svetlé a jemné odtiene, vďaka ktorým bude miestnosť pôsobiť priestranne a čisto. Priraďte všetkému miesto, aby ste mali istotu, že miestnosť zostane uprataná. Neporiadna izba môže príliš stimulovať mozog malého dieťaťa a sťažiť relaxáciu. Prípadne dieťaťu vyhraďte kútik, kde si môže robiť s hračkami, čo chce a mať tam aj neporiadok, avšak dbajte na to, aby sa hračky nerozťahovali po celej izbe.

Deti sa radi maznajú v mäkkých priestoroch. Vytvorte im útulný priestor z koberčekov, vankúšov a mäkkých prikrývok.

detské stoličky

Ozdobte detské izby s radosťou

Neberte ozdobovanie izby pre deti ako povinnosť. Namiesto toho si zo skrášlenia urobte zábavnú a kreatívnu činnosť, ktorá sa vám vráti v podobe vďačnosti a šťastia vašich detí. Ak hľadáte dekorácie, vďaka ktorým môže byť izba vášho drobca plná hry, zábavy a života, prezrite si našu bohatú ponuku sortimentu, ktorý ponúkame. Na domtextilu.sk nájdete veľké množstvo vybavenia pre vaše ratolesti, ktoré si určite zamilujú, a vy s nimi.